Nişanda erkeğe takılan takılar kime aittir? Nişanda erkeğe takılan takılar kime aittir?, Nişanda erkeğe takılan takılar kimin?, Damada takılan altınlar kimin?, Nişan atılınca takılar kimde kalır?, Nişanda takılar kime verilir?, Nişanda erkeğin ailesi ne takar?
Nişanda erkeğe takılan takılar kime aittir?
Nişanda erkeğe takılan takılar kimin?, V. Nişanda Takılan Takılar
Nişanda çiftlere takılan altın, döviz ve nakit paralar kime takılmışsa onundur. Burada takıların kim tarafından takıldığı önemli değildir. Erkeğe takılanlar erkekte, kadına takılanlar kadında kalır. Nişanlılık süreci evlilikle sonuçlanmışsa, nişanda takılan takılar istenmez.
Nişanda erkeğe takılan takılar kimin?
Nişanda erkeğe takılan takılar kimin?,
V. Nişanda Takılan Takılar Nişanda çiftlere takılan altın, döviz ve nakit paralar kime takılmışsa onundur. Burada takıların kim tarafından takıldığı önemli değildir. Erkeğe takılanlar erkekte, kadına takılanlar kadında kalır. Nişanlılık süreci evlilikle sonuçlanmışsa, nişanda takılan takılar istenmez.
Damada takılan altınlar kimin?
Damada takılan altınlar kimin?,
Bu kuralların aksini gerektiren bir anlaşma ya da yerel örf ve âdet iddia ve ispat edilirse, ilgili sözleşmeye veya yerel örf ve âdet kurallarına göre hüküm kurulacaktır. Görüldüğü üzere güncel içtihat; erkeğe takılan ziynet eşyalarının erkeğe, kadına takılan ziynetlerin ise kadına ait olması yönündedir.
Nişan atılınca takılar kimde kalır?
Nişan atılınca takılar kimde kalır?,
Düğünde takı sandığına konulan takılar da eski Yargıtay uygulamasına göre kadının kişisel malı sayılmaktayken, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından 2023/5704 E. ve 2024/2402 K. sayı ile verilen görüş değişikliğine dair ilke karar ile birlikte eşlerin ortak mülkiyetinde sayılacak eşyalardan kabul edilmeye başlanmıştır.
Nişanda takılar kime verilir?
Nişanda takılar kime verilir?,
Nişan bozulursa takılar kimde kalır? Nişanın bozulması halinde nişan yüzüğü hariç diğer değerli takıların iadesi, hediye eden nişanlı, onun ana babası ya da onlar gibi davranan tarafından talep edilebilir.
Nişanda erkeğin ailesi ne takar?
Nişanda erkeğin ailesi ne takar?,
Yargıtay, düğünde takılan takıların geline ait olduğu görüşündedir. Aksine bir anlaşma ya da o yöreye özgü bir gelenek ya da örf-adet kuralı yoksa ziynetler de takı paraları da kadına aittir. Kanuna göre, kadın rıza verirse bir daha hiç iadesi istenmeyecek şekilde düğündeki ziynet eşyaları kocaya verilebilir.
Nişanda damadın yüzüğünü kim alır?
Nişanda damadın yüzüğünü kim alır?,
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Nişanda takılan takılar geri alınır mı?
Nişanda takılan takılar geri alınır mı?,
Nişan yüzüklerinde, gelinin yüzüğünü erkek tarafı, erkeğin yüzüğünü ise kız tarafı alır. Geleneklere göre söz kesiminde kız tarafına takılan takı seti bilezikler varsa; nişan töreninde erkeğe de aynı oranda altın takılabilir.
Kadına takılan altın mehir sayılır mı?
Kadına takılan altın mehir sayılır mı?,
MK. nun 86.maddesine göre nişanlıların birbirlerine verdikleri hediyeleri geri isteme yetkileri vardır. Yine aynı maddenin açık olan hükmüne göre mutat olan nişan hediyeleri geri istenemez.
Boşanırken takılar kimde kalır?
Boşanırken takılar kimde kalır?,
9) Düğünde takılan takılar mehir yerine geçer mi? Düğünde takılan takılar, İslam hukukunda mehir olarak kabul edilmez. Mehirden farklı olarak, düğün takıları, düğüne katılan misafirler ve aile bireyleri tarafından gelin ve damada hediye olarak verilir ve genellikle kadının kişisel malı olarak kabul edilir.
Nişan masrafları kime ait?
Nişan masrafları kime ait?,
Özetleyecek olursak boşanma davasında altınlardan ziynet eşyası niteliğinde olanlar kime takıldığına bakılmaksızın kadına aittir. Bu kategori dışında kalan tüm altınlar ve diğer değerler kime takıldıysa ona bırakılır.